در صنعت حملونقل و لجستیک، روشهای مختلفی برای جابجایی کالا وجود دارد که هر کدام مزایا و محدودیت های خاص خود را دارند. دو روش پرکاربرد در این حوزه، گروپاژ و فول تراک هستند. اما گروپاژ چیست و چرا برخی کسب وکارها آن را به فول تراک ترجیح میدهند؟ در این مقاله از باما بار ، به تعریف گروپاژ، تفاوت های آن با فول تراک و مزایای هر روش میپردازیم.
گروپاژ چیست؟
گروپاژ (Groupage) به روشی در حملونقل گفته میشود که در آن کالاهای چندین فرستنده یا شرکت، در یک وسیله نقلیه (مانند کامیون، کانتینر یا هواپیما) گروهبندی شده و به مقصد مشترک ارسال میشوند. این روش به ویژه برای کسبوکارهای کوچک و متوسط که حجم کالای محدودی دارند، مقرون به صرفه است.
مزایای گروپاژ:
– از آنجایی که در روش خرده بار بار های ارسالی همه در یک کانتینر قرار میگیرند کاهش هزینه های حمل ونقل به دلیل تقسیم هزینه بین چندین فرستنده را در پی دارد.
– امکان ارسال کالا با حجم کم بدون نیاز به پرکردن کامل ظرفیت وسیله نقلیه در این روش وجود دارد و باعث افزایش سرعت حمل و نقل نیز خواهد شد.
– این روش انعطاف پذیری بیشتر برای شرکتهایی که نیاز به حمل منظم کالا ندارند را داراست. از این رو شرکت های کوچک علاقه شدیدی به حمل با این روش را نشان میدهند.
فول تراک (Full Truckload) چیست؟
در روش فول تراک (FTL)، کل ظرفیت یک وسیله نقلیه مانند کامیون و یا کانتینر به یک فرستنده اختصاص مییابد. این روش معمولاً زمانی استفاده میشود که حجم کالا به اندازه ای است که فضای کامل کامیون یا کانتینر را پر میکند. البته در زمانی که بار شما از نصف یک کانتینر بیشتر باشد این روش از روش های خرده بار بسیار مقرون به صرفه تر خواهد بود.
مزایای فول تراک:
– از آنجایی که بار افراد متعدد در بار های فول تراک دیده نمی شود سرعت بالاتر در تحویل کالا به دلیل عدم توقف های متعدد برای بارگیری و تخلیه را مشاهده خواهیم نمود. در حالی که در بار های گروپاژ کامیون ها باید در مقاصد مختلفی بار گیری کنند و زمان ارسال بار بیشتر خواهد شد.
-در بار های فول تراک امنیت بیشتر کالاها به دلیل جابجایی مستقیم و کاهش دسترسی افراد متعدد بسیار بالا تر از بار های گروپاژ میباشد.
– حمل فول تراک بیشتر برای بار هایی که حجم بسیار بالا دارند و همچنین بار هایی که حساسیت بالایی برای حمل دارند مورد استفاده قرار مییرند.
بیشتر بخوانید : باربری ایران – ایتالیا
تفاوت گروپاژ و فول تراک در یک نگاه
۱.حجم کالا:
– گروپاژ: برای محموله های کوچک و متوسط از یک پاکت پستی گرفته تا نصف یک کانتینر باری.
– فول تراک: برای محموله های بزرگ که فضای کامل وسیله نقلیه را پر میکنند و یا اینکه از یک وسیله نقلیه بیشتر هستند.
۲. هزینه:
– گروپاژ: به دلیل تقسیم هزینه بین افراد صاحب بار ، هزینه های بسیار کمتری را شامل میشود
– فول تراک: هزینه ثابت و بالاتر، اما بدون تقسیم ظرفیت.
۳. زمان تحویل:
– گروپاژ: ممکن است به دلیل توقف های متعدد، زمانبر باشد. البته این بار ها به دلیل کم حجم بودن در صورت ارسال هوایی سرعت بسیار بالاتری در تحویل دارند.
– فول تراک: تحویل سریعتر به دلیل مسیر مستقیم و عدم توقف های بیجا در مسیر.
۴. انعطافپذیری:
– گروپاژ: مناسب برای شرکتهایی با نیازهای غیرمنظم و دارای بار های کوچک.
– فول تراک: ایده آل برای شرکت هایی با برنامه ریزی ثابت و حجم بالای باربری.
گروپاژ یا فول تراک؛ کدام برای شما مناسبتر است؟
– گروپاژ گزینه بهتری است اگر:
– حجم کالای شما کم بوده و نیاز به اجاره یک وسیله نقلیه به صورت کامل را ندارد.
– به دنبال کاهش هزینه ها و افزایش سود خود هستید.
– نیاز به تحویل فوری ندارید و هرزمان کالای شما برسد برای شما مناسب است.
– فول تراک انتخاب بهتری است اگر:
– محموله شما حجیم یا بسیار ارزشمند است.
– زمان تحویل برای شما اولویت دارد.
– بودجه کافی برای پرداخت هزینه کامل حمل را دارید.
نتیجه گیری
انتخاب بین گروپاژ و فول تراک به نیازها و منابع کسب وکار شما بستگی دارد. گروپاژ با کاهش هزینه ها و انعطافپذیری بالا، برای شرکت های کوچک ایدهآل است، در حالی که فول تراک با سرعت و امنیت بیشتر، نیازهای کسب وکارهای بزرگتر را پاسخ میدهد. با شناخت دقیق این دو روش، میتوانید تصمیمی هوشمندانه برای بهینه سازی فرآیند لجستیک خود بگیرید.